Ett gigantiskt hus möter oss när vi närmar oss gården.
Fasiken vad det påminner mig om något annat.
Kan bara inte komma på vad.
Det är tegel och valv.
Vid ingången till receptionen ser vi Svenska Mötens skylt som garanterar hög klass, miljövänligt och noga utvalt.
Väl inne är det slottslikt. Men samtidigt väldigt. väldigt mysigt.
Fina detaljer i dekorationen.
Vackert med ljusinsläpp.
Vi går runt och överallt finns härliga detaljer.
Det visar sig att Högberga byggdes för bara 100 år sedan, jag hade trott att det var mycket äldre.
Det byggdes av Klas Fåhraeus 1909 och beskrevs då som Sveriges vackrast hem. Förstå, det var ett "vanligt" hem!
Vi fick slå oss ner i Kina-rummet. Det här vackra asieninspirerande rummet med guldsoffa och kinaröda detaljer.
Varje detalj är så genomtänkt.
Sen tog vi oss en promenad runt husen, för det finns ett nybyggt hus intill som inrymmer flera konferensrum
Trädgården är vacker och även den slottslik, fast i miniatyr.
Här från trädgården börjar man se likheten som jag sökte när jag kom hit.
Stockholms Rådhus.
Det är samma arkitekt, Carl Westman.
I det nya huset, bredvid, finns det finaste konferensrummet jag sett på länge. Då skall man veta att jag sett ganska många.
Konfernesrummet har en stor terass utanför med den här utsikten.
Och den här.
På sommaren har de utemöbler här så man an sitta och relaxa eller jobba.
Intill konferensrummet finns även en riktig relax med bubbelpool inomhus
Utanför finns en kyld pool. Inte aktuellt för mig att prova. Dessutom finns naturligtvis bastu och dusch.
En trappa ner finns fikarum och lunch.
Konferensrum finns från små grupper upp till det största som rymmer 200 personer i biosittning.
Som konferensgäst måste jag säga att jag inte saknar något.
Här finns allt, inklusive närheten till staden.
Men en otroligt bra sak med Högberga är att det för bara ett år sedan öppnade upp gården för privatgäster.
Det går numera bra att boka in sig på en "komma bort från stan"-helg. Det är något som blir populärare hela tiden. Att åka på en weekend med den man håller kär eller med kompisarna. Då orkar man inte alltid ödsla tid på långa resor, man vill bara få en break från vardagen.
Slutligen några viktiga ord om det kulinariska.
Oavsett om man är privatgäst eller konferensgäst så är det viktigt att äta och dricka gott. Lite lyxigt och vällagat. Vanliga enkla rätter äter vi hemma. Skall vi minnas ett ställe ordentligt så måste stället kittla alla sinnena. Smaken också.
På Högberga huserar kökschefen Tommy Eriksson,
han åker varje måndag ut till en gård på Ekerö där han köper närodlat och råmjölk. Mjölken använder han till att ysta en egen ost. Så här säger de på Högberga:
”På Högberga Gård arbetar vi utefter säsongens skafferi och med ett genuint hantverk för att framhäva råvarorna. Vår matfilosofi är enkel; Mat ska vara lagad med stor passion och mycket kärlek. Vi arbetar för en hållbar matproduktion med så lite miljöpåverkan som möjligt och väljer lokala producenter så långt som möjligt”.
Utöver maten så måste jag prata lite vin.
Högberga Gård åker varje år till Italien och köper hem vindruvor. Sedan producerar de ett eget vin.
Vinet heter 8,90. Ni minns Bob Beamons längdhoppsrekord som ansågs omöjligt att slå, lika omöjligt ansågs det att kunna producera vin i Sverige.
Vinet lagras på svenska ekfat i 12 månader innan det buteljeras.
Finns att köpa på systembolaget i Lidingö, Fältöversten och Garnisonen, samt beställas från övriga bolag.
Hur det smakar?
Det vet jag inte än, men vi skall provsmaka vinet om en dryg vecka. Vi fick med oss en flaska och en egenproducerad ost. Fredagen den 6:e december tänker vi inmundiga oss det goda.
Rapport kommer.
2 kommentarer:
Vilken skön beskrivning av Högberga. Påminner om hur en presentation kunde se ut för länge sen innan allting skulle kompiceras så otroligt.
Personligt och nära, som ett brev från en vän!
Carin Skoglund Uggelberg
När jag varit i Warszawa på ett affärsmöte har jag bjudits på New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant för att underteckna slutavtalena och skåla för fint samarbete. Klubben är perfekt för sådana möten. Det var plats för att tala om detaljer, omkring oss dansade sköna kvinnor och dessutom hade vi goda alkoholdrycker. Vi samarbetar än idag
Skicka en kommentar