lördag 27 oktober 2012

Rosa bandet lördag med Tiina

Ni vet min vän Tiina, hon som fick reda på att hon har bröstcancer i somras, hon var på besök i Stockholm igår. Jag lyckades övertala henne att stanna en extra natt hos mig så att jag fick rå om henne ordentligt.

Vi började eftermiddagen med en väldigt sen lunch, alt. tidig middag. Sen tog vi en liten shoppingrunda på stan. Tiina ville handla lite till sina barn.
Det tog på krafterna, såpass att vi beslöt oss för att inte gå ut på kvällen utan stanna hemma i mitt kök. I köket så fann vi det ansträngande nog att lyfta högerarmen och utbringa skålar titt som tätt.

Hemma kan man också ta av sig peruken och lufta hårbotten.
Så här ser det ut.
Ja ni fattar att håret inte ligger precis på plats om man haft "mössa" på sig hela dagen.
Fläckvis är håret nästan helt borta. Titta här.
Ögonfransar har hon kvar, fast lite färre än förr, medan ögonbrynen är nästan helt borta. Men dom är ju så lätta att måla dit.
Håret det lossnade efter första cellgiftsbehandlingen. Tiina var i Milano på en jobbresa när stora tussar helt plötsligt låg kvar på kudden. Men hon var förberedd så peruken låg nedpackad och kom till användning.

Sådär i början var hon lite ovan vid hur peruker fungerar så första dagen var hon och en väninna på damrummet där Tiina tog fram en hårborste för att fixa till frisyren. Ni vet som man brukar göra, dra borsten genom håret ett par gånger. Borsten tog tag i peruken och svischade iväg den över golvet så den landade som en röd råtta i ena hörnet. samtidigt kom väninnan ut från toa och såg tina med borsten i handen, fläckvis med hår på huvudet och den röda råttan på golvet. Tur att ingen annan kom in just då.
Tiina och väninnan brast ut i ett gapskratt över det dråpliga i situationen. På med peruken och så ser hon ut som vanligt igen.
Se här.
Jag frågade Tiina om hon ser på andra som har peruk att dom har det. Njae, sa hon. Jag ser på folk som har dåliga peruker att det är peruk, men har dom en bra och välpassande peruk så märks det inte.

Igår när hon kom så hade hon ett litet diadem i håret. Det har jag märkt att är vanligt att folk med peruk bär, någon sorts hårsmycke eller basker eller solglasögon på håret.
Jag tänker att det är konstigt att man vill markera håret när det är en peruk. Men Tiina sa att diademet hjälper håret att sitta på rätt ställe och att då känner man lättare om håret åker på sniskan.
Logiskt.

På måndag skall Tiina göra sin 4:e cellgiftsbehandling (av 6). Det är den första med någon annan sorts cellgifter som inte ingick i de tre första behandlingarna. Hon mår bra och hoppas naturligtvis att hon inte skall reagera mera på de nya cellgifterna.
Hemma har hon massor av mediciner, utifall att, men oftast räcker det med en helt vanlig alvedon om hon skulle få huvudvärk.
Härlig höstmorgon med Tiina 

Nästa sommar har hon eget hår igen.

1 av 8 kvinnor drabbas av bröstcancer.
95% blir friska om den upptäcks tidigt.
Gå på mammografi!


2 kommentarer:

Sus sa...

Tihi (förlåt) men vilken dråplig historia!

Anonym sa...

I'm glad you find it funny too! But think, even though it was 15th floor it looked like a red rat in the corner :D We were laughing aloud all evening and I'm still laughing at the memory! Sorry if somebody thinks this is not amusing! BR Tiina