söndag 24 november 2013

Finska jultårtor

Jag stör mig faktiskt på de där skriverierna om att finska jultårtor (eller julstjärnor) skulle se ut som hakkors.
Jag älskar dem. Jultårtorna.

Så här gör man dem.
Först måste man fixa till en plommonmarmelad.
Jag kokar 1dl vatten, 2msk rårörsocker och en påse katrinplommon, urkärnade, 250gr.
Låt det puttra närmare 20 minuter på svag värme.

Sen kör man in en mixerstav och fixar till marmeladen.


Det behövs smördeg. Jag är lat så jag köper färdiga plattor. En förpackning är fem plattor och det räcker till närmare 20 tårtor.
Kavla ut plattan ganska mycket.
Skär ut fyrkanter, ca. 7 x 7 cm. 
Skär ett snitt från varje hörn, mot mitten, fast inte hela vägen in.
Klutat på en tesked plommonmarmelad i mitten.
Vik in ena delen av hörnorna du skurit upp

Lägg alla på en plåt med smörpapper.

Pensla dem med ett uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter.


Ta ut ur ugnen och låt dem svalna en stund.
Sikta sedan över lite florsocker.
Man kan säga att jag siktade överdoserade lite med florsockret. Men det gör ingenting

Frasigt och gott blev det.

3 kommentarer:

Sus sa...

Jag tycker att dom är vackra! Jag har dock aldrig smakat.

Kristina Funck sa...

Vad kul att du tycker de är vackra. Goda är de också. Inte jättesöta utan mera krispiga och goda.

Mammy sa...

Tack för receptet!!
Min pappas mormor gjorde de godaste jag ätit. Sedan var det farmor och mormor som bakade dem. Tror faktiskt inte min mamma bakat dom någongång.
Men nu ska JAG baka dom tack vare dig!!! )