fredag 1 november 2013

Praktiska tips om Warszawa

En weekend i Warszawa är ett roligt och enkelt avbrott i vardagen. Dessutom behöver det inte vara så kostsamt.

Att resa dit:
Flera lågprisbolag flyger till Warszawa,
Ryanair från Skavsta
Wizz air från Skavsta
Norweigan från Aranda
En biljett t.o.r. kostar ca. 1 700:- men det går att fynda om du är flexibel på datum och passar på när flygbolagen har erbjudanden. Vi betalade 600:- per person t.o.r.

Sen tillkommer Flygbuss till flygplatsen.

I Warszawa finns två flygplatser.
Just nu flyger Ryanair till Warszawa Modlin.
Det finns både restaurang och taxfree på flygplatsen. En liter Vodka kostar knappt 100 kronor, en limpa cigaretter kostar 280 kronor.
Det är en ny flygplats som byggts på ett gammalt militärflygfält. Det tog i bruk sommaren 2012.
Nu under hösten 2013 är kommunikationerna från flygplatsen inte riktigt utbyggda.
Vi tog en taxi till Warszawa. Taxibilarna hade enats om en enhetstaxa på 159 Zloty, vilket motsvarar ca. 320 kronor. Eftersom vi bara var två så tog vi med ytterligare en resenär som kom från samma plan. Taxichauffören knorrade inte om samåkningen utan körde oss snällt till två olika hotell. Resan tog ca. 30 minuter.


Däremot finns det inte enhetstaxor från Warszawa till flygplatsen. Hotellet erbjöd oss en taxi för 250 Zloty, vilket är 500 kronor. Det kändes för dyrt.

Det finns alternativ.

Tåg kostar 15 Zloty (30:-). Tåget går från Warszawa Centralstation. Biljett köps i den vanliga biljettluckan på gatuplan där alla tågbiljetter säljs.
Tåget tar ca. 45 minuter men sen måste man åka en kortare bit med buss (som ingår i priset). Tåget går INTE ofta. Kontrollera tågtidtabellen
Total tid 60 minuter.


Buss kostar 9 Zloty (20:-). Bussen går utanför kulturpalatset och den tar också 60 minuter. Bussen går inte ofta. Kontrollera busstidtabellen.

Den andra flygplatsen, Warszawa Chopin,  ligger bara en mil från stan och den har funnits länge. Jag antar att kommunikationerna är väl utbyggda där, samt att taxi inte kan kosta mycket mera än 100 kronor.

Hotell Jag bokar oftast hotell via webben. Använder mig av Hotels.com eller Booking.com.
Jag rekommenderar er att bo nära Nowy Swiat. Är man i Warszawa bara en kort begränsad tid så vill man ha nära till allt. Gångavstånd till allt. En del av de stora hotellen, eller nästan alla, ligger en bit bort i kvarter som är mera business än shopping och restaurang.
Hotell är väldigt billigt. Vi bodde på ett 4-stjärningt recidense som kostade oss 1 000:- för två nätter. Men priset för att på på Hilton är inte mycket dyrare.
Vi valde att boka utan frukost för vi älskar att gå ut på stan och sätta oss på ett mysigt fik. Äta frukost i stadens sus och dus är alltid roligt. Det är dessutom halva priset mot en hotellfrukost.


Vatten Drick inte kranvatten utan köp på flaska. Det är information som jag läst och som jag följde. Däremot borstade jag tänderna med kranvatten och har inte blivit sjuk av det.

Måltidstider Det känns som att mattider är ganska snarlika de svenska. Vi hade bokat bord till 20:30 respektive 21:00. Vi var nog de sista middagsgästerna som anlände till restaurangerna.
Googla efter bra restauranger. Läs på ordentligt, mejla till restaurangen på engelska och boka bord. Då är ni säkra på att få plats på där ni vill äta.Ta sen en taxi till restaurangen, det är energikrävande att promenera, finklädd, när man är väldigt hungrig och trött efter en heldag i ny stad.

Butikstider Vardagar 11-19, Lördagar 11-15 och Söndagar stängt. Det gäller för småbutiker i stan. Däremot är köpcentrum öppna alla dagar 09-22.

Prisnivå Mycket är billigare än i Sverige.
Restaurangbesök är mycket billigare, sprit och öl likaså. Vin kan ibland kännas lite dyrt, inte dyrare än hemma men i jämförelse med en öl eller en drink.
Gymnastikskor är billigare. Omega klockor är dyrare.
Kändes lite som att väldigt dyra lyxprodukter är minst lika dyra i Polen som hemma medan billiga och medeldyra produkter är billigare där.
Det finns även några stora kedjor som säljer allt mellan schampo, rakhyvlar till toarent. Mycket billigt. Vi köpte på oss hudkrämer och rakprylar för under halva priset mot här hemma.
Taxiresor i stan är billigt.

Läs tidigare inlägg med massor av Warszawa-tips:
Del 1 HÄR!
Del 2 HÄR!
Del 3 HÄR!
Del 4 HÄR!

13 kommentarer:

Shamrock sa...

Tack för bra info. Jag är lite sugen på att åka till Polen och då Warzawa eller Krakow. Och nu har jag lite mindre att fundera på

Kristina Funck sa...

Jaaa, gör det. Krakow är säkert MYCKET vackrare. Det blev inte bombat under kriget så där finns alla gamla hus kvar. Warszawa är speciellt just för alla kontraster mellan forna öst och det hypermoderna väst. Väldigt trevligt folk. Billigt att resa dit gör ju resan än mera överkomlig.

Polen.guru sa...

Tack för väldigt praktiska tips. Det är kul att du tar upp priser så noga så man får förståelse för att det verkligen är billigare i Polen.

Eskil Ekker sa...

Bästa dansshows arrangeras på New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. De har verkligen sköna dansare.

Anonym sa...

Eskil Jag älskar restaurangen som ni skriver. När jag är i Warszawa middag i New Orleans obligatoriska!
Karl

Anonym sa...

Senaste tiden var i Warszawa och tittade på en fin dansuppvisning på New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. Om ni är i Polen, besök detta ställe!
 

Anonym sa...

I Warszawa tittade jag med största glädje på en pole dance show. En jättefin sak, det var mycket att titta på! Jag rekommenderar New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant, de är mycket bra på att arrangera dansshows.

Anonym sa...


I somras var jag med min familj i Polen. Bäst mat fick vi på restaurangen New Orleans. Mycket utsökta rätter.

GSvenss sa...

Om ni letar efter några ställen i Warszawa, som är värda att besöka så är det säkert värt att ge sig till New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Där kan man inte bara äta gott utan också beundra de sköna kvinnorna. Senast var jag där för tredje gången och det var säkert inte den sista.

Anonym sa...

Då hade jag inte rest till Polen på 10 år. Jag var chockad hur staden hade förändrats. Under en lördagsnatt var gatorna fulla av liv. En vän från Polen bjöd mig på klubben New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Jag hade inte förväntat mig en sådan attraktion. Det var mycket angenämt att se de där kvinnorna. Det var värt att besöka detta ställe. http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

Matty sa...

Det bästa utbudet av alkoholdrycker hittar ni på New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Jag har aldrig sett ett sådant erbjudande förut! http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

Klevot sa...

Mina bästa minnen från Warszawa är från klubben New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Den bästa klubben i Warszawa! http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

Milan sa...


The Club of New Orleans har stora andar, vanligen whiskey talar om många arter. För mig, den bästa klubben! http://neworleans.pl/en/?nkpage=2