onsdag 27 november 2013

Ivar Kreuger - svindlare eller kung

I går kväll förkovrade jag mig i historien om Ivar Kreuger.
Han var en otroligt fascinerande man.

Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan 15 i Stockholm byggdes 1926-28 som huvudkontor till Svenska Tändsticksaktiebolag. Huset har en intressant arkitektur och en spännande historia som centrum i Ivar Kreugers imperium. Tändstickspalatset ritades av Ivar Tengbom och tidens skickligaste svenska hantverkare och konstnärer engagerades.

Vi tar det från början.
Tändstickspalatset, Lundqvist&Lindqvist, bjöd på den här föreläsningen.
Dessutom bjöd de på lite goda snittar och glöggkryddad calvados.
Allt ät vackert i det här huset. Glöggmuggarna från Arabia är mina favoriter.

Själva föreläsningen, som varade en timme, hölls av den vältalande Peder Lamm.
Han är ett levande lexikon. Ute på gården berättade han om själva byggandet av Tändstickspalatset. Om material som Bohus-stenen och Kolmårdsmarmor och marmor från Örebro. Han berättade om Carl Milles staty och om varje detalj i byggandet.

Sen fick vi besöka det mytomspunna "styrelserummet" hos Swedish Match. Det är ett rum som inte normalt får besökas av allmänheten men vi fick komma in där. Vi fick även fotografera.
Allt är i sitt ursprungliga skick och allt är gjort av de bästa svenska hantverkarna.
Ser ni att bordet är svängt. Kreuger själv satt i mitten på stolen med högre ryggstöd. De mittemot kunde inte se varandra, vilket gav Ivar stor makt. Styrelsemedlemmarna kunde inte se hur andra röstar.
Stolarna är tillverkade av Carl Malmsten (innan han började bli "folkhem" med böjt trä och fårskinn).
Tavlorna utsmidda av trä.

Här en möbeldetalj i Elfenben.

Ivar själv var en stor affärsman och svindlare och kvinnokarl. Ju mera pengar och makt ju flera kvinnor flockades omkring honom. Frågan om han begick självmord eller blev skjuten är än idag olöst.
Han hittades på sin säng, fullt påklädd, med revolver i sin VÄNSTRA hand och med en kula rakt i hjärtat. Det är det där med handen, den vänstra, som förbryllar.
Men någon lösning kommer vi aldrig att få.

Efter historielektionen tog vi en promenad hem.
Passerade min gamla butik.

Just härifrån har jag många bilder.
Dagens kläder i tartar och camoflage: Kilt urgammal och svindyr men håller hela livet, camo-skjorta Zara, rock Tiger, väska och scarf TOUS.

Inga kommentarer: